Energi

Elpaniken tvingar fram dyr oljekraft

Iskylan håller i sig minst en vecka till enligt meterologerna. Foto: Kevin Harvison/Scanpix
Iskylan håller i sig minst en vecka till enligt meterologerna. Foto: Kevin Harvison/Scanpix
Mikael Odenberg, generaldirektör på Svenska Kraftnät, myndigheten som har högsta ansvaret för att elförsörjningen i Sverige fungerar. Foto: Peter Knutsson
Mikael Odenberg, generaldirektör på Svenska Kraftnät, myndigheten som har högsta ansvaret för att elförsörjningen i Sverige fungerar. Foto: Peter Knutsson
Sture Larsson, teknisk direktör på Svenska Kraftnät. Foto: Peter Knutsson
Sture Larsson, teknisk direktör på Svenska Kraftnät. Foto: Peter Knutsson

Det kan vara den fruktade "tioårsvintern" som håller Sverige i ett iskallt järngrepp. Nu tas de dyra oljekraftverken upp ur malpåsen för att hålla Sverige varmt.

Publicerad

Just nu kostar en extra kilowattimme el i Sverige 10 kronor på elhandelsbörsen Nordpool i Oslo.

Det är nästa lika högt som rekordmorgonen den 17 december då spotpriset under några timmar drog i vägöver 14 kronor kilowattimmen.

Dagens höga elpris på 10 kronor har gällt sedan klockan 7 på fredagsmorgonen och gäller fram till klockan 11 då folk hunnit gå till jobbet, spisplattorna stängts av och duschvattnet slutat strila.

Ut ur malpåsen
Den statliga myndigheten Svenska Kraftnät har nu aktiverat all den reservkraft på 1 300 MW som energibolagen mot betalning håller i beredskap om det blir en så kallad tioårsvinter då den vanliga elproduktionen inte räcker.

Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg tvingades i går också ringa till Vattenfall och stoppat planerna på att lägga oljekraftverken i Stenungsund i malpåse.

Var på väg att läggas ned
Så sent som i början av december meddelade det statliga energibolaget Vattenfall att man lägger ned de oljeeldade reservkraftverken i Stenungsund och Marviken.

– Vi avslutar de aktiviteter som pågår på Vattenfalls reservkraftverk i Stenungsund block 1 och 2 och Marviken och lägger block 3 och 4 i Stenungsund i malpåse igen. Blocken togs ur malpåse 2003, sade Erland Christensen, chef Vattenfall Heat Nordic, i ett pressmeddelande den 2 december.

Nu betalar Svenska Kraftnät för att Vattenfall sätter igång ett av blocken på 240 MW.

– Med vidtagna åtgärder hanterar vi effektsituationen. Vi har också beredskap för att vid behov utlösa de avtal om minskad förbrukning som också ingår i vår effektreserv, säger Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg i en kommentar.

Klarar inte en tioårsvinter
Redan förra vintern oroade man sig på Svenska Kraftnät för att kapaciteten i den svenska elproduktionen var för liten.

Då stod tre kärnreaktorer stilla - de två stora reaktorerna Forsmark 3 och Oskarshamn 3 samt lilla Ringhals 1.

En tredejedel av den svenska kärnkraftsproduktionen var ur drift i början av november 2008.

- Det finns inga marginaler för att klara en hård vinter med stillastående kärnreaktorer under, sade Svenska Kraftnäts teknikchef Sture Larsson till Ny Teknik då.

Ett år senare var situationen ännu värre.

Under stora delar av hösten 2009 var bara hälften av den svenska kärnkraftskapaciteten igång.

Och nu, när den arktiska kylan dragit ned över Sverige, har Vattenfall, Eon och Fortum ännu inte fått ordning på sina kärnkraftverk. Fortfarande är drygt en fjärdedel av kapaciteten ur drift.

I den prognos som Svenska Kraftnät presenterade för ett år sedan, varnade man regeringen för att det även med alla tio kärnkraftsblocken i gång blir det problem vid en så kallad tioårsvinter, det vill säga kalla vintrar som statistiskt återkommer vart tionde år.

Effektreserven

Den lag om effektreserv som riksdagen beslutade år 2003 kommer att förlängas till och med den 15 mars 2011.

Lagen innebär att Svenska Kraftnät har ett temporärt ansvar att upphandla en effektreserv på högst 2000 MW.

Effektreserven skapas genom att Svenska Kraftnät ingår avtal med elproducenter och elförbrukare om att ställa ytterligare produktionskapacitet eller möjlighet till förbrukningsreduktion till förfogande.

Källa: Svenska Kraftnät