Fordon

Musk om Cyberquad: Ska bli fyrhjulingen som inte välter

Foto: Tesla
Foto: Tesla

Inte mycket har sagts om fyrhjulingen Cyberquad sedan den presenterades 2019. Nu menar vd Elon Musk att den ska bli den minst farliga fyrhjulingen av alla. Men hur?

Publicerad

Fyrhjulingar är inblandade i en hel del olyckor, även med dödlig utgång. Tyngdpunkten hamnar högt upp och spårvidden är relativt smal, vilket innebär att vältrisken ökar.

När Tesla presenterade den eldrivna pickupen Cybertruck 2019 fick åskådarna även se en bonus i form av en fyrhjuling. Den kom senare att få namnet Cyberquad.

"Minst farliga fyrhjulingen"

Sedan dess har det varit väldigt sparsamt med detaljer kring fordonet. Men under Teslas senaste aktieägarmöte kom en fråga om Tesla skulle tillverka fyrhjulingen vid fabriken i Texas. Han svarade att det förmodligen blir så men påpekade också att den innebär en ”intressant designutmaning”.

– Fyrhjulingar är ganska farliga och vi vill göra en fyrhjuling som är den minst farliga fyrhjulingen, säger han enligt Electrek.

Han konstaterade att Cyberquad kommer att få en relativt låg tyngdpunkt tack vare att batteriet placeras långt ner. Och funderade även högt kring vad mer som skulle kunna göras för att öka säkerheten:

– Jag tror att vi kan göra saker med upphängningen för att göra det riktigt svårt att välta med den. Det är när en fyrhjuling välter som dåliga saker händer. Den ska bli fyrhjulingen som inte välter.

Siktar på släpp med Cybertruck

Tidigare har Elon Musk sagt Tesla siktar på att släppa Cybertruck och Cyberquad samtidigt. Nyligen kom beskedet att pickupen blir försenad ett år, från slutet av 2021 till slutet av 2022.

Artikeln har uppdaterats.