Elbilar

Buggen lät andra bilar än Tesla ladda gratis vid Superchargers

Foto: Nextmove
Foto: Nextmove

Något verkar ha gått lite snett när Tesla introducerade sina V3 Superchargers i Europa. Främmande bilmärken har kunnat tjuvladda gratis – medan Teslaägare fått betala för sig.

Publicerad

I samband med lanseringen av Model 3 i Europa och bolagets nya V3 Supercharger så bytte Tesla till laddstandarden CCS, som används av de flesta andra elbilarna på Europamarknaden. Och det är här som man får förmoda att ett problem har uppstått.

Innan en Tesla kan börja använda den nya V3:an måste bilens programvara kommunicera med laddstationen, bland annat för att pengar ska kunna dras från förarens konto. Men vad som antas vara en glitch har inneburit att främmande bilmärken kan koppla in på Teslas V3 Supercharger utan att göra någon vidare bekantskap, och således laddas utan att ägaren behöver betala något. Det rapporterar Electrek.

Nextmove, som hyr ut elbilar, har testat vilka bilmärken som kan sno el från Teslas nya Supercharger. Samtliga åtta modeller från sex tillverkare kunde ladda gratis. De testade bilarna var e-Golf och ID3 från Volkswagen, Kona Electric och Ioniq Electric från Hyundai, samt Porsche Taycan, BMW i3, Renault Zoe och Opel Ampera-e (Chevy Bolt).

Det finns givetvis en möjlighet att "problemet" inte alls är en bugg, utan en del i någon planerad strategi. För Tesla har tidigare talat om att dela sitt nätverk av Superchargers med andra tillverkare.