Elbilar

Volkswagens planer: Ny fabrik för att tackla Tesla

Volkswagen utvärderar möjligheten att bygga en särskild elbilsfabrik i Wolfsburg. Till vänster: Volkswagens vd Herbert Diess. Till höger: Teslas vd Elon Musk. (Montage) Foto: Michael Sohn/AP/TT
Volkswagen utvärderar möjligheten att bygga en särskild elbilsfabrik i Wolfsburg. Till vänster: Volkswagens vd Herbert Diess. Till höger: Teslas vd Elon Musk. (Montage) Foto: Michael Sohn/AP/TT

Biljätten Volkswagen utvärderar möjligheten att bygga en helt ny fabrik för att kunna konkurrera med Tesla. Samtidigt försöker vd Herbert Diess lugna de anställda på huvudfabriken i Wolfsburg.

Publicerad

Likt många andra fordonstillverkare håller tyska Volkswagen på att ställa om till elbilstillverkning. På en bolagsstämma i september sade Diess att omställningen skulle kunna kosta 30 000 jobb i Wolfsburg. Men det tillbakavisade han i tisdags.

Alla anläggningar har en framtid. Ingen behöver vara rädd, säger han i ett internt videomeddelande till de anställda som AFP tagit del av.

Fabriken i Wolfsburg har i nuläget ingen elbilstillverkning, men planen är att en elektrisk sedan med projektnamnet Trinity ska byggas där från 2026.

Herbert Diess har fått hård kritik internt. Daniela Cavallo, representant för de anställda, anser att han inte stöttar fabriken i Wolfsburg tillräckligt. På grund av komponentbrist har Volkswagen fått sänka tillverkningstakten till samma nivå som på 1950-talet.

Diess hyllar Tesla: ”Imponerande”

Diess hyllar samtidigt amerikanska elbilstillverkaren Tesla för en "imponerande produktivitet" i Teslas fabrik som snart öppnar utanför Berlin.

Tesla ska kunna bygga en bil på 10 timmar, medan Volkswagens elbilsfabrik i Zwickau behöver 30 timmar.

Diess förklarade på ett möte med de anställda i förra veckan att det skulle krävas en "revolution" i Wolfsburg för att nå en liknande produktivitet för Trinity.

För att tackla elbilsrivalen överväger därför Volkswagen en helt ny fabrik för att "skapa en framtid på sikt för Wolfsburg", enligt ett uttalande från företaget.