Fordon

Tesla-dödaren från Indien är designad av Pininfarina

Foto: Mahindra
Foto: Mahindra

Indisk teknik och italiensk design ska utmana Tesla. Mahindra förvärvade Pininfarina – och snart kommer karossbyggaren i Turin lansera en rad elbilar. Här är den första modellen.

Publicerad

För närvarande har indiska Mahindra tre små elbilar i sitt modellutbud, men bolagets självsäkerhet avspeglas i de första bilderna på bilen som ska utmana Tesla. Hittills har få fakta läckt ut om den namnlösa sportcoupén, men bakom designen står Pininfarina.

2015 blev Mahindra huvudägare av den legendariska designstudion. Sedan 1930 har företaget i Turin formgivit karosser åt inhemska bilmärken som Ferrari och Alfa Romeo – såväl som Cadillac och Volvo. Nu ska Pininfarina sjösätta en rad elfordon i premiumsegmentet, med sikte på att ta kunder från Tesla. Utvecklingen sker i samarbete med Mahindra.

”Vi hoppas kunna bygga en riktigt lyxig, publikfriande Pininfarina-elbil – och detta är på gång”, sade en styrelsemedlem till Car and Bike.

Läs mer:

De europeiska biltillverkarna har jagat Tesla för att komma ikapp amerikanernas försprång inom elektrifiering – men Indien är faktiskt landet med längst erfarenhet av att producera elbilar. 1994 grundades Reva Electric Car Company, och den första bilmodellen lanserades 2001. Det var sju år innan Elon Musk rullade ut sin första elbil.

2010 köptes Reva av Mahindra Group, och bolaget storsatsar. Nyligen slöt de ett treårigt avtal med Ford kring elbilar. Det ger Mahindra tillgång till Fords globala distributionsnätverk, samtidigt som den amerikanska tillverkaren får hjälp med att expandera på världens femte största bilmarknad. Och nu verkar det som Mahindra kan få se en snabbare avkastning på sin elbilssatsning än många konkurrenter.

– Vi har bara varit anhängare ett litet tag – och hittills har vi inte tjänat några pengar, men nu verkar det som vi kommer nå brytpunkten, sa företagets styrelseordförande Anand Mahindra under Bloomberg Business Forum i New York.