Karriär

#Teknisktfel – berättelser från kvinnor i teknikbranschen

#teknisktfel är teknikbranschens uppror som kom efter #metoo. Foto: TT
#teknisktfel är teknikbranschens uppror som kom efter #metoo. Foto: TT

Uppropet #teknisktfel fick in flera hundra berättelser från kvinnor i teknikbranschen. Många handlar om situationer där chefen är problemet. Här är 29 av berättelserna.

Publicerad

”Min nya och äldre (manliga) chef drog mig till sig och tryckte sitt skrev mot mig. Han pekade på några kvinnor som visade mycket av brösten och hade korta kjolar på sig och sa det är så man ska klä sig om det ska hända något. Jag tappade fattningen helt, och efter det var det väldigt svårt att förhålla mig till min roll i gruppen. Detta är så klart inte enda gången jag utsatts för övergrepp på grund av kön, men en av de svåraste att hantera eftersom jag var i direkt beroendeställning till honom.”(Byggbranschen)

”En chef på mitt första jobb satt och kommenterade mig och mitt utseende på en personalfest, helt öppet. Han sa att vi borde gå hem ihop och ritade en karta till sitt hem på sin servett. Jag gjorde ingenting för att uppmuntra och ändå pågick det hela julbordet där vi hade bordsplacering.” (It)

”Som relativt ung ingenjör och nybliven gruppchef råkade jag ut för en äldre chef som gärna ville ta på mig. När vi hade möten så kunde han lägga en hand på mitt lår eller så satt han och höll i min hand. Det gick aldrig längre än så, men det värsta var att jag knappt reagerade på detta utan det var min jämnårige manliga kollega som var upprörd efter ett hålla handen-möte undrade varför jag inte klippte till chefen. Min kollega hade ju rätt."  (It)

”En av grundarna på företaget grabbade tag i mina bröst på ett företagsevent på Café Opera, framför alla kollegor.” (It)

”Min enhet hade varit på middag efter konferensen och började droppa tillbaka till hotellet i mindre grupper. När jag och tre andra kollegor, däribland min chef, skiljts åt i lobbyn och är på väg till våra rum, känner jag en rejäl dask i rumpan. Vänder mig om. Där står min chef och ler. De andra gubbarna låtsas inte se. Chefen sa senare att han upplevde att vi hade något mellan oss den kvällen.”

”En chef på ett stort, internationellt konsultbolag kommenterade ständigt mina kvinnliga kollegor på ett högst opassande sätt. Till och med efter att jag sagt till honom att det inte är särskilt trevligt att höra om hur han inte längre kan ragga på min kvinnliga kollega för att hon har gift sig. Chefen gjorde anspelningar på att kvinnorna sålde sex när de var barn när någon pratade om att de varit entreprenöriella som barn och gjorde mycket för pengarna, och så vidare och så vidare. Fick också ta emot en hel del rasistiska gliringar.”

”Under mina första månader gjorde en högt uppsatt chef närmanden på en fest. När jag bad honom sluta kommenterade han bland annat att tjejerna på företaget var så svårflörtade. Och att man var känslig. För att sedan fortsätta, men då åkte jag hem.”

”Jag har varit med om att som ensam tjej på en byggarbetsplats säger platschefen inför alla mina (manliga) kollegor att han vill ge mig ett piller så jag ska få större bröst. Samma platschef berättade, medan endast han och jag åt lunch, om hur han och hans bror gemensamt haft sex med en prostituerad.”

”Min chef skickade olämpliga sms till mig under flera år. Tog sig rätt att kommentera min kropp och hur han kände sig i min närhet samt saker han ville göra med mig.”

”Jag fick ofta höra av en av cheferna att det var så gulligt och sött när jag jobbade med en manlig kollega och det antogs självklart att vi hade en sexuell relation också eftersom vi ofta jobbade själva och åkte på resor tillsammans. Jag fick veta att jag hade klarat gubbarnas utseendetest till skillnad från en kollega som tydligen var så ful att det nog borde räknas som ett arbetsmiljöproblem för de stackars männen som var tvungen att se henne varje dag. Jag tog upp detta med min chef och jag sa också att jag tyckte att det var mycket olämpligt att han var med på den rätt grova ’fredagsfräckis’-mailgruppen, men han verkade inte se det som ett problem.”

”Under möte när jag var ca 30 stirrade en högre chef på mig så ’äckligt’ att båda männen på var sin sida om mig reagerade och kommenterade det till mig. Jag valde att gå till min HR-chef. Hon viftade bort det med ’Men det är ju (namn)!” (Fordonsindustrin)

”Att gång på gång behöva väga att säga ifrån mot den dåliga stämning som skapas och som gör att jag blir utanför i stället för den som beter sig illa. Att ha sagt ifrån om mobbning på arbetsplatsen (andra som mobbats) och sexistiska kommentarer men i stället för att chefen tar tag i det lett till utebliven löneförhöjning och att jag är känslig för jargongen.”(Tillverkningsindustrin)

”Jag stod böjd över mitt skrivbord och tittade på några dokument. Då kom min chef ut från sitt rum, kom fram bakom mig och tog tag i mina bröst. Jag blev så chockad att jag inte fick fram ett ord.” (Järnväg)

”På företaget jag arbetade på inom teknikkonsultbranschen var ca 70 procent män och alla i ledningen var män. På vårt årliga kundevent var andelen manliga kunder som kom än större då flertalet hörde till bygg- och fastighetsbranschen. Vi 10-15 kvinnor som var anställda, flertalet avsevärt yngre än både våra chefer och våra kunder, beordrades av våra chefer att använda kvällen på dansgolvet och finnas tillgängliga att både bli uppbjudna och aktivt bjuda upp våra kunder så de fick sig en trevlig stund. Många äckliga händer på mig och mina kollegor både här och var en sådan kväll. Hatade dessa kundevent! Bytte jobb efter några år, bara för att snart förstå att jag fick min nya anställning för att förse kontoret med lite kvinnlig utstrålning... Även här var kundevent en vanlig tillställning med flera kunder som återkommande gjorde sig kända för tafsande händer och sexuella inviter i utbyte mot löften om konsultjobb. Vi kvinnor bevakade varandra för att skydda oss. Cheferna kände till dessa kunder men fortsatte bjuda in dem år efter år…”

”En dag ville han att jag skulle vara med på ett möte med en kund från ett annat projekt. Jag förstod inte alls vad jag skulle göra i det mötet. Efter en hel dag av tjat och nej från min sida kom det fram att han ville att jag ska använda mitt utseende för att få kunden att ge över dokument som kunden inte alls behövde ge över. Min kvinnliga chef på konsultbolaget blev rasande och gick till vd men inget hände. Jag fick sedan inte vara kvar på uppdraget.”

”Min kropp minns hans hårdhänta och hänsynslösa händer. Jag har bett om att jag ska slippa träffa honom någonsin igen men eftersom hans företag är samarbetspartner till vårt och eftersom han gör ett så bra jobbså är han kvar på sin nuvarande tjänst. Det innebär att han ibland vistas i våra lokaler eftersom delar av hans personal också är stationerad där och att jag helt plötsligt riskerar att springa på honom, vilket redan har hänt. Några gånger när han varit på vårt kontor har jag blivit tipsad om att inte gå upp på övervåningen för att slippa möta honom.”

”Jag får ofta höra men man måste väl kunna skämtaoch det förstår du väl att jag inte menar egentligen. Cheferna förklarar för mig att detta är jargongen på kontoret och jag känner mig bara som hon, den jobbiga…” (Elbolag)

”Den händelse jag minns bäst är under den första firmafest jag var med på hos min första arbetsgivare där min 20 år äldre chef tryckte in mig i ett hörn och försökte kyssa mig. Jag lyckades smita undan och fick senare ett meddelande på sms där han bad mig komma till hans hotellrum för att prata. Jag svarade inte och låtsades som ingenting dagen efter. Jag eskalerade det inträffade till min chefs chef som löste situationengenom att sätta upp ett samtal FÖR MIG med HR och inga ytterligare åtgärder.”

”På företaget gick en mailkedja runt på fredagar som bland annat inkluderade skämt som kvinnors hjärnor funkar si, när mäns hjärnor funkar så, blondinskämt och våldtäktsskämt. När jag och en av de andra kvinnorna klagade togs vi bort från nyhetsbrevet och skämten i dem blev grövre. På samma företag kom jag en gång in i lunchrummet och det var en diskussion i stil med jag vet inte, jag fattar ju varför vissa kör på en sån, de är ju enklare att byta ut till yngre modeller, men själv föredrar jag svenskt.Jag trodde först det handlade om båtar (alla snubbar där hade båt) men de pratade om thailändskor. När jag blev arg och sa ifrån mot it-chefen slutade det med att han varken svarade på mina mail eller tickets på över två veckor, nåt som var viktigt för att jag skulle kunna göra mitt jobb.”  

”Väggarna var fyllda med posters och urklippta bilder från porrtidningar med grova bilder på nakna kvinnor, exponerade mycket detaljerat och ingående. Jag kommer ihåg obehagskänslan och hur kränkande det kändes. När jag tog upp detta med mina chefer och ledningen i projektet var svaret att det var väl inte så farligt. Inga åtgärder vidtogs. På kontoret hade flera manliga chefer bikinikalendrar på sina rum.” (Byggbranschen)

”På mitt första jobb och jag var den första kvinnan de anställt. Vd:ns reaktion när han träffade mig första gången var vackraste kvinnan på företaget!Sedan följde några år av sexskämt och sexistiska kommentarer om kvinnors utseende. Det var många som hörde och som jag vet tyckte det var obehagligt, men jag var den enda som någonsin sa ifrån.” (Fordonsindustrin)

”Under en konferensresa med mitt första jobb tog sig den manliga vd:n friheten att ge mig smisk på rumpan, sedan klappade han sig på knäet och sa: sätt dig här gumman…” (It)

”Vi var ute med hela jobbet. Vi stod vid ett blackjack-bord och jag stod bakom vd:n. Han stack bak handen så att han tog mig mellan benen.” (It)

”Anmälde sexuella trakasserier som skett under arbetstid. Facket hjälpte arbetsgivaren att gå förbi turordningsreglerna och säga upp mig beroende på grund av arbetsbristDe nio som anställts efter mig fick jobba kvar. Samt mannen som jag anmälde.” (Byggbranschen)

”I yrkeslivet har jag varit med om allt från en farbroderlig kollega som inför kunder tycker att jag ska fixa kaffe till alla män till tafsningar och äckliga kommentarer. Värst var dock företaget där vd:n öppet meddelade vilka prostituerade han planerade att boka upp under affärsresor, att han, när han måste anställa kvinnor, bara anställde snygga kvinnor för att de skulle bidra med någonting på arbetsplatsen samt drog grova snuskiga skämt mest hela tiden. Det värsta var att han hade styrelsen i ryggen, så ville man bli av med honom fick man själv välja att lämna företaget… Vilket många gjorde, men andra satt tysta och tittade ner i bordet när han höll på.”

”Chefen i telefon angående firmans julfest: Jag har sagt till killarna att jag bokat ett dubbelrum till dig så att de kan komma och hälsa på.

”Jag blev sexuellt trakasserad, på nätet, anonymt, av en numera fd chef. Jag gick till facket och styrelsen när jag förstod att det var han som stod bakom. Det slutade med att företaget höll chefen om ryggen och flyttade på mig medan han fick en högre position.”

”Var på uppdrag i Rom. När vi kom tillbaka till hotellet tryckte min kollega in mig i mitt hotellrum och började smeka mig och slita i mina kläder. Jag lyckades trycka ut honom från rummet. Ringde min chef nästa dag som sa: ’Ah, det är ju bara två veckor ni ska vara där, du har skinn på näsan, det klarar du.’ Jag var 27 år, men har aldrig glömt skammen, skräcken och rädslan.”

”På middag med leverantör och mina manliga kollegor då vänder sig chefen för leverantören till mig och säger att det var en fin middag det här, vill du diska som betalning eller vill du hellre ha den här?och viftar med sin nyckel till hotellrummet. Ingen reagerar och säger ifrån utan situationen skrattas bort.”