Vikbara blad ger enorma vindkraftverk

2016-02-03 09:51  
Vid normala vindstyrkor utnyttjas hela rotorbladets yta men vid kraftiga vindar viks de ihop för att inte förstöras. Foto: Sandia National Laboratories

Vikbara rotorblad som motstår kraftiga vindar gan ge vindkraftverk på 50 MW.

De största kommersiella vindkraftverken har 80 meter långa rotorblad och ger 8 MW. Ett skäl för att de inte byggs större är att bladen då blir allt för tunga om de ska kunna motstå mycket kraftig vind.

Men nu utvecklar forskare vid det amerikanska energidepartementets Sandia National Laboratories havsbaserade vindkraftverk med 200 meter långa rotorblad som ska kunna ge 50 MW, skriver laboratoriet.

Med inspiration av hur palmträden rör sig i starka vindar har forskarna designat rotorblad som byggs i sektioner och är vikbara. Då fälls bladen ihop mer och mer ju mer det blåser vilket gör att inte hela bladets yta utsätts för de starka vindkrafterna. Konstruktionen gör också att rotorerna till skillnad mot konventionella vindkraftverk är placerade på läsidan av fundamenten.

När bladen byggs i sektioner kan även utrustningen som tillverkar bladen göras mycket mindre samtidigt som det blir lättare att transportera bladen från fabriken till kraftverket.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL