Populärteknik

Väktarna i rymden

Robert Meisner, Esa. Foto: Kaianders Sempler
Jacquelyne McGlade, European Environment Agency. Foto: Kaianders Sempler

Rymdövervakning EU och Esa planerar att sända upp en helt ny serie jord- och havsövervakningssatelliter. De första tre Sentinel-satelliterna ska skjutas upp 2013, och både ge uppgifter som kan höja jordbrukets produktivitet och hjälpa till att undsätta befolkningen vid naturkatastrofer.

Publicerad

Esa och EU startade för åtta år sedan ett projekt kallat GMES – Global Monitoring for Environment and Security.  Syftet är att använda satellitbilder för övervakning av miljö och säkerhet för medborgarnas bästa. (I själva verket sattes det första fröet till Gmes under det tumultartade EU-mötet i Göteborg den 15–16 juni 2001. Ni minns väl Göteborgskravallerna?)

I systemet ingår en rad jordobservationssatelliter plus ett centrum för bildanalys och distribution. En serie nya jordobservationssatelliter är projekterade, och redan nästa år, sommaren 2013, planeras uppskjutning av inte mindre än tre stycken: Sentinel 1 ska undersöka jorden och havsisen med radarvågor, Sentinel 2 ska med högupplösta bilder i många frekvensband övervaka skogar och grödors utveckling, och Sentinel 3 ska mäta temperatur och andra parametrar över hav och land. Ytterligare två, Sentinel 4 och 5, projekteras.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här