Tunnlar med självkörande fordon löser transportproblem

2016-02-03 12:39  
Den första sträckningen på nästan sju mil av tunnelsystemet för varutransporter kan vara färdigbyggd om 15 år. Foto: Cargo Sous Terrain

I Schweiz planeras ett tunnelsystem for godstransporter med automatiska självkörande vagnar.

I alplandet Schweiz med sina serpentinvägar, bergspass och tunnlar är transporter redan idag ett stort problem. Då godstransporterna beräknas öka med 45 procent under de kommande 15 åren måste något göras för att ta hand om den ökningen.

Ett förslag har presenterats av företaget Cargo Sous Terrain som enligt ett pressmeddelande vill bygga ett automatiserat system för godstransporter.

Basen är sex meter breda tunnlar 50 meter under marken där självkörande vagnar transporterar varor mellan de stora städerna. Längs tunnlarnas sträckning byggs flera lastcentraler ovan jord där hissar transporterar godset till och från lastvagnarna som med induktionsmotorer ska köras i 30 km/h och kompletteras med monorail i taket där mindre vagnar för lättare gods glider fram med dubbla hastigheten.

I systemet ingår även marktransporter där olika typer av fordon transporterar fraktgods från avsändare till laststationerna för tunnelsystemet.

I första etappen planeras en 66,7 km lång tunnel mellan Zurich och Härkingen-Niederbipp som beräknas kosta motsvarande 30 miljarder kronor. Den skulle kunna vara klar att tas i drift 2030 och därefter finns planer på att utvidga tunnelsystemet så det binder ihop de största städerna i Schweiz som Basel, Bern, Lausanne och Geneve.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL