Populärteknik

Svenska tekniken i nya radarsatelliten

Håller ett öga på isen. Foto: ESA
S-antennen skickar signaller mellan satelliten och markkontrollen. Foto: Ruag space
Kretskortet används för att skapa den signal som skickas ut från den stora SAR antennen på Sentinel-1. På den övre digitala delen av kortet skapas en så kallad chirpsignal och på den undre delen omvandlas den digitala signalen till en radiosignal samt förstärks. Foto: Ruag space

De sex sentinelsatelliter som ska övervaka jordens miljö och klimat har många svenska instrument ombord.

Publicerad

Copernicusprogrammet är ett projekt som drivs av EU och ESA. De sex satelliterna är tänkt som en permanent infrastruktur för klimat- och miljöövervakning. Den första, som skickas upp den 3 april, kallas Sentinel-1. Varje Sentinelsatellit är specialiserad på en sorts övervakning, men de ska samarbeta för att ge så omfattande data som möjligt. Sentinel-1 kommer att vara utrustad med en ”Sar”, Synthetic aperture radar. Radarn kan urskilja små skillnader på markytan och detektera isförhållanden. Den kan också upptäcka oljeutsläpp i vatten.

- Det är väldigt fiffig teknik. Den är helt oberoende av väder och tid på dygnet eftersom använder radar i stället för synligt ljus. Ett spännande tillämpningsområde är att den kan detektera väldigt små markrörelser. Genom att mäta i olika riktningar får man ett interferensmönster som gör att man kan se millimeterrörelser i marken. Det är tillämpbart på bland annat vulkaner och jordbävningar, säger Göran Boberg, ansvarig för fjärranalys vid Rymdstyrelsen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här