Populärteknik

Svensk får årets Crafoordpris

Lars Klareskog vid Karolinska Institutet får en av världens mest prestigefulla utmärkelser för sin forskning inom polyartrit – reumatoid artrit.

Publicerad

Hans systematiska kartläggning har lett fram till en hypotes där den vanligaste formen av ledgångsreumatism kan starta i ett samspel mellan arv och miljö och kan slumra i kroppen flera år innan den bryter ut.  Reumatism är en så kallad autoimmun sjukdom, där kroppens eget immunförsvar bryter ner vävnaderna.

Crafoordpriset är näst Nobelpriset Sveriges mest prestigefulla internationella forskningspris. Det instiftades av Anna-Greta och Holger Crafoord 1980. Holger Crafoord skapade 1950 Tetra Pac tillsammans med Ruben Rausing och grundade senare Gambro, företaget bakom den konstgjorda njuren. Han testamenterade sin förmögenhet till Crafoordfonden, som sedan 1982 varje år delar ut ett pris för grundforskning i endera av kategorierna astronomi och matematik, geovetenskap eller biovetenskap, forskningsområden som inte täcks av Nobelpriset,  efter ett rullande schema. Prissumman är fyra miljoner kronor, och kan delas av upp till tre pristagare.  Kungliga Vetenskapsakademien utser pristagarna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här