Solpaneler som ger värme och el

2012-04-17 09:42  
Solcellerna som ger el är inneslutna i rör där vattnet värms upp av solcellerna. Foto: Naked Energy

En ny typ av solpaneler värmer både vatten och producerar elektricitet.

Det brittiska företaget Naked Energy har tillsammans med forskare vid Imperial College London utvecklat en ny hybridteknik för solfångare. Produkten heter Virtu och producerar både el och värme.

Solcellerna som ger elektriciteten är inneslutna i vattenfyllda rör där vattnet värms upp av värmen från solcellerna. Då kyls även solcellerna som då kan operera vid en mer optimal temperatur vilket ökar effektiviteten med upp till 46 procent, enligt Gizmodo.

Idén är inte ny. Sedan tidigare finns exempelvis en hybridlösning från Cogenra Solar i USA som använder en annan teknik. Men deras lösning är till för större byggnader medan den brittiska tekniken är billigare och avsedd för villor och mindre hus, enligt Discovery.

Men Virtu befinner sig ännu på utvecklingsstadiet och Naked Energy söker nu investerare för att kunna kommersialisera sin solteknik.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL