Populärteknik

Solkraft även på natten

Små solcellsmoduler kan sättas samman till kilometerstora kraftverk som strålar energi till jorden. Foto: U.S. Naval Research Laboratory

Ett rymdbaserat solkraftverk kan skicka elektricitet via mikrovågor till jorden.

Publicerad

Den amerikanska flottans forskningslaboratorium, NRL, utvecklar en teknik för att bygga solkraftverk i rymden. De ska sättas samman av små moduler där var och en består av tre lager, skriver NRL i ett pressmeddelande. Det översta är täckt av solceller som vilar på en enhet där elektriciteten omvandlas till mikrovågor som via det tredje lagrets antenner skickas mot jorden. Där finns de mottagningsstationer som tar tillvara solenergin från rymden. USA:s militärmakt hoppas kunna använda tekniken för att förse områden utan elförsörjning med energi och på så sätt slippa skicka tankfartyg. Militära operationer ska även kunna utsträckas i tiden när man inte behöver återvända till sin bas för bränslepåfyllning.

Med rätt frekvens på mikrovågorna ska de kunna tränga igenom till och med tjocka regnmoln som annars skymmer jordbaserade solkraftverk. Placeringen i rymden gör även att kraftverket kan fånga in solstrålning när det är natt på den plats på jorden som behöver el.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här