Solkraft även på natten

2014-03-20 11:56  
Små solcellsmoduler kan sättas samman till kilometerstora kraftverk som strålar energi till jorden. Foto: U.S. Naval Research Laboratory

Ett rymdbaserat solkraftverk kan skicka elektricitet via mikrovågor till jorden.

Den amerikanska flottans forskningslaboratorium, NRL, utvecklar en teknik för att bygga solkraftverk i rymden. De ska sättas samman av små moduler där var och en består av tre lager, skriver NRL i ett pressmeddelande. Det översta är täckt av solceller som vilar på en enhet där elektriciteten omvandlas till mikrovågor som via det tredje lagrets antenner skickas mot jorden. Där finns de mottagningsstationer som tar tillvara solenergin från rymden. USA:s militärmakt hoppas kunna använda tekniken för att förse områden utan elförsörjning med energi och på så sätt slippa skicka tankfartyg. Militära operationer ska även kunna utsträckas i tiden när man inte behöver återvända till sin bas för bränslepåfyllning.

Med rätt frekvens på mikrovågorna ska de kunna tränga igenom till och med tjocka regnmoln som annars skymmer jordbaserade solkraftverk. Placeringen i rymden gör även att kraftverket kan fånga in solstrålning när det är natt på den plats på jorden som behöver el.

De små ungefär 30 cm breda kraftmodulerna ska skickas upp i omgångar och sammanfogas till kompletta kraftverk med hjälp av robotar som nu utvecklas av NRL:s Space Robot Group.

Ett sådant kraftverk kan vara kilometerbrett och producera energi för en hel stad.

Just nu testar NRL prototyper av solcellsmodulerna i vakuumkammare som simulerar rymdförhållanden.

Konstruktören Paul Jaffe förstår dem som tycker att hans projekt verkar stolligt.

- Men det är svårt att säga att det är tokigt innan man provat, säger han i pressmeddelandet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL