Snart släcks solen

2015-03-20 06:35  

Några minuter i elva i dag är solförmörkelsen över Sveriges som djupast. Om vädrets makter är nådiga kommer man att kunna följa solförmörkelsen på webben från klockan halv tio

Astronomerna vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala har monterat ett litet åttatums teleskop med solfilter utanför universitetets stora Westerlundteleskop. Genom teleskopet ska man filma solförmörkelsen och lägga ut naturfenomenet på webben från halv tio i dag.

En solförmörkelse uppstår när månen placerar sig i en rak linje mellan jorden och solen. En total solförmörkelse sker när månen täcker hela solskivan. De får bara de uppleva som befinner sig på Svalbard eller Färöarna.

I Sverige får vi bara uppleva en partiell solförmörkelse, störst ju längre norr och västerut man befinner sig. I Kiruna finns det en bra chans till en fin upplevelse. Dels ser väderprognosen bra ut, dels täcks nästan hela solskivan.

Månen börjar kasta sin skugga över Sverige redan tidigt på fredagsmorgonen, men täcker bara en del av ytan åt gången. Solen förmörkas som mest minuterna runt klockan 11. Sedan glider månen vidare över solskivan och ljuset kommer successivt tillbaka.

Allt detta ska kunna ses på webben i morgon genom specialinstrumentet som astronomerna vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala monterat på taket till institutionen för fysik och astronomi - förutsatt att det är klart väder.

- Ja så är det, tyvärr. Om det är molnigt kommer det inte att synas något alls. Det blir bara svart på grund av det kraftiga filter som vi använder för att försvaga ljuset från solen, säger Ola Karlsson, filosofie doktor och astronom på Ångströmlaboratoriet.

Det är han som tagit initiativet till webbsändningen. Idén dök upp när man planerade en visning av solförmörkelsen på den stora vetenskapsfestivalen som universitetet anordnar för skolbarn i Uppsala i tre dagar.

-Det var en kollega som föreslog att vi samtidigt kunde lägga ut bilder på nätet, säger Ola Karlsson till Ny Teknik.

En solförmörkelse av den dignitet som vi får chansen att betrakta från Sverige på fredagen väcker intresse hos både allmänhet, hobbyastronomer, professionella astronomer och forskare.

Trots att månen skymmer en stor del av solen är ljuset ändå för intensivt för att titta direkt på utan bra ögonskydd, typ svetsglasögon eller speciellt framtagna solförmörkelseglasögon. Att som vid den stora solförmörkelsen på 1950-talet använda sotat glas rekommenderas inte i dag. Det finns bättre skydd.

Det allra säkraste är dock en indirekt bild - att med en spegel vänd mot solen kasta en solkatt på en vägg tio meter bort. Eller att använda en vanlig fältkikare och projicera bilden av solförmörkelsen på en bit papper bakom kikaren. Då får man en bild av solförmörkelsen utan att riskera ögonen.

- Men man får absolut inte titta i kikaren, säger Ola Karlsson.

Däremot kan man använda mobilkameran.

- Man kan sätta ett "tittfilter" framför kameran, ta en bild och titta på bilden i stället. Det är helt säkert - för ögat i alla fall, säger han.

 

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL