Sista-minuten-solskydd för solförmörkelsen

2015-03-19 14:58  

Solglasögon specialgjorda för solförmörkelse är slut i butikerna för länge sedan. På byggmarknaderna finns svetsglasögon som fungerar. Men för den händige går det att se solen förmörkas i en kartong.

På hobby- och proffsastronomernas husbutik Astrosweden har solförmörkelseglasögonen varit slut för länge sedan. Man har sålt Baader Astrosolar-glasögon för 29 kronor, enkla pappbågar men med godkänd svärta i plastglasen.

Och det är försent att beställa något från Amazon och de stora webbshoparna där det säljs motsvarande specialglasögon för ungefär samma pris.

Men det finns en chans att tidningen Illustrerad Vetenskaps aktuella nummer finns kvar i några tidningskiosker. Då får man gratis ett par vita pappglasögon med godkända solförmörkelseglas.

Den som har nära till bygg- och verktygsstormarknader som Jula kan dock hinna köpa ett par svetsglasögon för en hundralapp innan de stänger i kväll. Svetsglasögon är ok säger astronomerna på Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

Det finns dock en reservutgång för den som står helt utan skyddande glas i morgon bitti.

Ta en kartong, Gör ett pyttelitet hål i ena kortändan och tejpa ett vitt papper på insidan av den andra kortändan. Sätt kartong över huvudet och vänd det lilla hålet mot solen. Då ser man på det vita papperet hur solskäran bli mindre och mindre och sedan större och större.

Astronomen Ola Karlsson i Uppsala tipsar om att man kan använda en vanlig fältkikare och projicera bilden av solförmörkelsen på ett papper en bit bakom kikaren.

- Men man får absolut inte titta i kikaren. Man får inte heller använda cd-skivor eller svärtat glas, säger han.

Däremot kan man använda mobilkameran.

- Man kan sätta ett "tittfilter" framför kameran, ta en bild och titta på bilden i stället. Det är helt säkert - för ögat i alla fall, säger Ola Karlsson.

Men just när solförmörkelsen drar över Sverige på fredagsförmiddagen är det stor risk att himlen täcks av moln. Det bästa områdena att uppleva solförmörkelsen är i övre Norrland. Där säger väderprognosen klart väder och där är också solförmörkelsen som störst.

På Svalbard i Norra Ishavet är det total solförmörkelse i två minuter runt klockan 11. I Kiruna kommer solförmörkelsen att vara nästan total. I Stockholm blir den 82-procentig och i Göteborg 85-procentig.

På sajten timeanddate.com kan man söka upp vilken plats som helst som hur stor solförmörkelsen blir och hur fort det går.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL