Populärteknik

Så tar du hand om dina händer

Håll för det mesta. För den som riskerar smäll på fingrarna finns handskar med olika skydd. Till de mer avancerade hör en mc-handske som kombinerar ledade fingerskenor med skyddande gel och glidzoner på alla sidor av handsken. Och mjukaste känguruskinn på insidan. Handroid från Knox Armour kostar 2?295 kronor paret.
Håll hårt. Tryckkänsliga sensorer i fingertopparna, en mikrodator samt små motorer och linor gör att Semglove förstärker greppet precis så mycket som man själv vill. Det krävs dock att man också bär en extra kraftenhet på ryggen. Tillverkaren Bioservo Technologies tar 29?000 kronor för hela paketet. Vill man ha två handskar kostar det 3?000 till.
Håll värmen. De senaste modellerna av eluppvärmda handskar har termo­stat­styrd värme med slingor ut i fingrarna och håller en förinställd temperatur i upp till fem timmar. Solaris från Reusch kostar cirka 2.800 kronor paret.
Håll klubban. För den som söker det perfekta greppet om golfklubban finns tryckkänsliga handskar som mäter hur hårt man håller, finger för finger. Om man lyckas med ett slag minns handsken greppet och hjälper till att upprepa det. Sensoglove från företaget med samma namn kostar cirka 600 kronor.
Håll kontakten. Om du inte vill släppa din pekskärmsmobil ens när det kallt och blåsigt finns konduktiva handskar med ett särskilt material på tummen och pekfingret. Echo Touch har olika modeller och färger för cirka 210 kronor.
Håll stilen. För den som vill hålla sig till Messners recept men inte har någon som stickar finns exempelvis Liner Glove från Smartwool för 195 kronor.
Håll budgeten. Är du frusen av dig men känslig för el eller höga kostnader finns handskar i värmeisolerande neopren, både med öppna och slutna fingertoppar. Termohandskar från Optimal Products kostar 250 kronor paret.

Världens störste bergsbestigare Rheinhold Messner bar under sina expeditioner alltid ett par tunna fingervantar av ull som hans farmor hade stickat. Men det finns andra alternativ när kvicksilvret sjunker och man börjar känna sig lite klen och frusen.

Publicerad

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här