Populärteknik

Så möttes öst och väst i rymden

"Deke" Slayton, Tom Stafford, Vance Brand, Aleksey Leonov och Valeriy Kubasov öppnade dörren för rymdsamarbetet mellan öst och väst för 40 år sedan. Foto: Nasa

För 40 år sedan möttes sovjetiska kosmonauter och amerikanska astronauter i rymden för första gången. Mötet banade vägen för framtida samarbeten som rymdstationen ISS, men hade bara några år tidigare betraktats som otänkbart.

Publicerad

1975 existerade fortfarande begreppet Det kalla kriget, kraftmätningen mellan de båda supermakterna USA och Sovjetunionen. I rymden hade det tagit sig uttryck i form av det sovjetiska försprånget med Sputnik och Gagarin på 1950-talet, följt av den amerikanske presidenten John F Kennedys uppmaning att landsätta en människa på månen på 1960-talet. Han talade om "kampen mellan frihet och tyranni". Det kalla kriget rådde även i rymden.

Men i mitten av 1970-talet hade USA vunnit kampen om att placera en människa på månen, och gjort det sex gånger dessutom med sitt Apolloprojekt. Och båda supermakterna hade nu sänt upp varsin rymdstation, Skylab och Salyut.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här