Så funkar Googles hyllning av logiken

2015-11-02 11:15  
De logiska operatorerna AND, XOR, OR och NOT demonstreras i en animation på Googles söksida. Foto: Google

För att fira minnet av datorlogikens skapare George Boole har Google presenterat en ny Doodle.

För att hylla den brittiske matematikern George Boole har Google skapat en ny så kallad Google. Den användes på företagets söksida 2 november vilket var det datum då Boole föddes för 200 år sedan.

Han är mest känd för att ha skapat Boolsk algebra som är grunden för moderna datorberäkningar och sökningar på exempelvis internet eller i databaser.

I den nya (lite för snabbt) animerade Doodlen visas de fyra Booleska operatorerna AND, XOR, OR och NOT som används för att bestämma på vilket sätt exempelvis två sökbegrepp, x och y , ska kombineras.

I bilden här ovan visas de hur de fyra operatorerna fungerar.

1. x och y är aktiverade. Då är xANDy sant vilket visas med att G är färglagd. Det gäller även för xORy vilket gör att det andra o:et har fått färg.

2. Bara x är aktiverat. Då är de tre bokstäverna som representerar operatorerna xXORy, xORy, och NOTy färgade då de är sanna.

3. Bara y är aktiverat. Då är operatorerna under de två förgade o:na sanna.

4. Vare sig x eller y är aktiverade. Då är bara operatörerna NOTy och NOTx sanna vilket visas med att bokstäverna l och e fått färg.

Operatorerna AND, OR och NOT är ganska självförklarande. Men xXORy kanske kräver ett förtydligande. Det är sant när antingen x eller y är sanna men inte när båda är sanna. Operatorn är falsk när x och y båda är sanna eller båda är falska.

(Texten uppdaterad 3/11 2015)

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt