Så får du bilrutorna imfria

2016-01-12 11:25  
Värmen på max, luftkonditioneringen på, cirkulationen avstängd och delvis nedvevad sidoruta gör bilrutorna imfria på ett snabbt sätt. Foto: Mark Rober

Med några enkla knep kan bilens rutor göras imfria dubbelt så snabbt som med andra metoder.

Den tidigare Nasaingenjören Mark Rober blir som andra vinterbilister irriterad när han sätter sig i bilen med igenimmade rutor. Han är även frustrerad över hur lång tid det tar att få rutorna torra och ge bra sikt.

I en video berättar han att han gått vetenskapligt tillväga för att ta reda på hur imman ska kunna avlägsnas på snabbast möjliga sätt om bilen saknar en funktion för avfrostning.

Han förklarar även fysiken bakom imbildningen där luftens förmåga att absorbera vattenånga vid olika temperaturer spelar en avgörande roll.

Efter en lång rad av försök med olika kombinationer av luftcirkulation, luftkonditionering, fläkthastighet och nedvevade rutor har Mark Rober hittat en metod i fyra steg som han hävdar är dubbelt så snabb som andra metoder.

1. Vrid upp värmen så mycket det går.

2. Kör igång luftkonditioneringen.

3. Stäng av luftcirkulationen.

4. Veva ner sidorutan en aning.

I videon visar han även några andra tips för att minska imbildningen och snabbt komma iväg med bilen till jobbet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL