Så dyr blir Trumps mobil

2016-01-20 15:43  
Om tillverkningen av Iphone flyttas från Kina till USA kan mobilens pris fördubblas. Foto: Alamy

Den amerikanske presidentutmanaren Donald Trump vill tvinga Apple att flytta sin tillverkning från Kina till USA.

Donald Trump som kämpar för att bli det republikanska partiets presidentkanditat vill göra "America great again".

När han talade vid Liberty University i Virgina lovade han att se till att Apple flyttar sin tillverkning från utlandet till USA vilket enligt Trump skulle skapa fler arbetstillfällen.

Nu har Cnet räknat ut vad exempelvis en Iphone 6S skulle kosta om arbetare i USA tog över jobbet från sina kinesiska kollegor som idag monterar de flesta produkter från Apple.

Det kinesiska företaget Foxcom betalar sina arbetare omkring motsvarande 3 400 kronor i månaden. I de amerikanska delstaterna Wyoming och Georgia är minimilönerna 7 000 kronor i månaden vilket är lägst i USA.

Butikspriset för en Iphone 6S i USA är omkring motsvarande 5 600 kronor. Om arbetskostnaden dubbleras är Cnets bedömning att även försäljningspriset skulle bli dubbelt så högt och landa på omkring 11 000 kronor.

Om Apple i stället vill ha tillverkningen i företagets hemstat Kalifornien där minimilönen är 12 000 kronor per månad skulle löneskostnaderna bli ungefär tre gånger högre än i Kina.

Nu är det inte bara arbetskostnaden som avgör priset. Även priset för komponenter, frakt , marknadsföring och utveckling måste räknas in. Men analytikern Carolina Milanesi vid Kantar Worldpanel säger till Cnet att hon tror att en fördubbling av försäljningspriset för en Iphone 6S är lågt räknat om tillverkningen flyttas till USA.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt