Pumpa värme i jackan

2012-11-01 15:21  
Jackan kan antingen pumpas upp med luft eller fyllas med argongas från en tub. Foto: Klymit

En jacka fylld med luft behöver ingen stoppning.

Det som isolerar mot kyla i en jacka är luften mellan fjädrarna, dunet eller vad den nu är stoppad med.

Varför då inte göra en jacka som fylls direkt med luft?

Det har utvecklarna vid företaget Klymit i USA gjort. Jackan som heter Ulaar  består av slutna celler som fylls med luft via en handpump. När det är kallt pumpar man in lite extra luft och när värmen stiger släpper man ut den. Klymit har sedan tidigare en väst med samma teknik. Men nu ska den alltså få ärmar.

Är det extra kallt finns en modell av jackan som fylls med argongas via tuber. Enligt företaget isolerar denna gas tre gånger mer effektivt än luft.

Men jackan har inte börjat tillverkas. Just nu söker Klymit finansiärer via webbtjänsten Kickstarter där privatpersoner kan satsa valfri summa för att få ut jackan på marknaden. Hittills har företaget fått in 29 000 dollar av de 40 000 som krävs för att jackan ska bli verklighet.

Om jacka kommer ut i butikerna kommer den att kosta att 250 dollar för luftversionen och 500 dollar för den som fylls med argon.

En fråga som inte besvaras på jackans webbplats är vad som händer om man får punka?

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL