Populärteknik

Pugwashrörelsen om cyberkrig

Delar av styrelsen för Svenska Pugwash 2013: Ulf Svensson, Roland Heickerö, Yngve Sundblad och ordförande Rolf Ekéus. Foto: Kaianders Sempler

De väpnade konflikterna i världen har ändrat karaktär. I den fjärde generationens krig är det inte längre stora konventionella vapensystem som bestämmer utgången av en konflikt. I dag handlar det om terroraktioner och cyberattacker, säger konfliktforskare när fredsrörelsen Svenska Pugwash håller årsmöte.

Publicerad

Det är den 9 juli 1955, och den brittiske filosofen och matematikern Bertrand Russell har kallat till presskonferens i London. Inför en tyst församling läser han upp ett meddelande från den nyligen avlidne Albert Einstein, som uppmanar vetenskapsmän och forskare i hela världen att gå samman för att få ett stopp på kärnvapenkapplöpningen.

Einstein hade varit den som i sitt berömda brev till president Roosevelt sommaren 1939 uppmanade USA att utveckla ett kärnvapen innan nazisterna gjorde det. Nu kräver han nedrustning av massförstörelsevapnen. Som en första åtgärd föreslår han ett möte för bildandet av en internationell organisation för forskare och ingenjörer i detta syfte.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här