Porträtt skapas från dna

2014-03-24 09:42  
Forskarna har identifierat 7 000 punkter i ansiktet vars placering kan fås fram via dna-analys. Foto: PLoS Genetics

Med dna från en människa kan utseendet modelleras fram som en 3d-bild.

Poliser och antropologer kan få ett nytt verktyg där exempelvis ett hårstrå från en människa räcker för att skapa en bild av ansiktet.

Det hoppas forskare i USA och Belgien som utarbetat en metod där information från människans dna kan användas för att få en uppfattning av hur personen ser ut.

De fotograferade 600 personer som hade sina rötter i Europa och Västafrika och skapade 3d-modeller av deras huvuden, skriver New Scientist.

I dessa avbildningar identifierade forskarna 7 000 punkter och kollade hur kön, ursprung och gener avgjorde var dessa punkter var belägna. Exempelvis nästippens och ögats placering.

På så sätt kunde forskarna skapa ett system för hur informationen från en människas dna kan användas för att bygga upp en 3d-avbildning av huvudet och ansiktets form.

Ett användningsområde kan vara att producera spaningsbilder av brottslingar som lämnat dna-spår, ett annat att ta reda på hur människans föregångare sett ut via fossilfynd med biologiska rester.

Forskningen är ännu i sin linda och mycket återstår innan tekniken kan bli ett allmänt användbart verktyg. Men enligt The Verge har forskarna  redan hjälpt polisen i Pennsylvania i jakten på några serievåldtäktsmän.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL