Plutos mystiska isvulkaner förbryllar forskarna

2015-11-12 16:23  
Plutos isvulkaner förvånar forskarna (klicka för större bild). Foto: Nasa / TT

Kilometerhöga vulkaner fyllda med is och ett främmande väder. Dvärgplaneten Pluto fortsätter att överraska forskarna.

Allt sedan rymdsonden New Horizons passerade Pluto längst ut i vårt solsystem den 14 juli i år sköljer en lavin av information och bilder av dvärgplaneten över forskarna.

Förutom bergskedjor höga som Anderna kan forskarna nu konstatera att där finns även kilometerhöga formationer som ser precis ut som våra vulkaner.

– Vad de än är så är de definitivt konstiga, och vulkaner är nog den minst konstiga förklaringen för tillfället, säger Oliver White som ingår i det team som ansvarar för rymdsonden vid Nasa, i en kommentar.

De mystiska formationerna är mellan 3,2 och 5,5 kilometer höga, men där vulkaner på jorden har lava tycks dessa ha is istället.

Efter att rymdsonden kunnat studera Plutos atmosfär från andra sidan, mot solen, står det också klart att dess atmosfär är betydligt tjockare än vad man tidigare trott, något som får forskarna att tro att Pluto har någon form av "väder".

– Från jordens perspektiv hade vi fått allt om bakfoten. Pluto och dess månar har verkligen överlistat oss. Det här är som en överkurs i planetologi, säger forskningsledaren Alan Stern.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL