Platanerna längs Canal du Midi dör

2015-10-07 05:16  

En svampsjukdom infekterar alltfler plataner i Sydeuropa. Över 13 000 sjuka träd har fällts längs Canal du Midi sedan år 2006.

Platansjukan, le chancre coloré, sprider sig alltmer i Sydfrankrike och på Korsika. Sedan tio år härjar sjukan också bland platanerna som skuggar dragvägarna längs Canal du Midi, kanalen som byggdes redan på 1600-talet och som förenar Atlanten och Medelhavet. Längs kanalen har över 13 000 sjuka träd sågats ner sedan 2006, skriver tidningen Midi Libre.

Eftersom Canal du Midi sedan 1996 står på Unescos världsarvslista har de franska myndigheterna nu beslutat prioritera arbetet med att ersätta sjuka träd längs kanalen. Hittills, fram till hösten 2015, har 1 800 träd nyplanterats. Att ersätta alla de 42 000 platanerna som kantar kanalen blir dock ett drygt arbete. Kostnaden har beräknats till den nätta summan av 100 miljoner euro.

Platansjukan beror på en liten parasitsvamp, Ceratocystis platani, som invaderar träden och blockerar vattentransporten i veden. På mellan tre och sju år torkar trädet ut och dör. Svampen kan infektera trädet både genom rötterna och genom sår på stam och grenar. För att hindra smittspridning måste nedsågade träd brännas. Virket får inte användas.

Redan på 1950-talet hade man sett hur plataner i Sydfrankrike plötsligt tvärdött, men det var först på 1970-talet som forskare lyckades identifiera den lilla svampen som boven i dramat. Man antar att den kom till Marseille från USA som fripassagerare i träet i de allierade soldaternas ammunitionslådor under andra världskrigets slutskede.

Medelhavsplatanen är ursprungligen inte alls ett europeiskt träd utan en spontan hybrid mellan en amerikansk och en orientalisk platan som förädlades på 1700-talet. Genetiker vid ett forskningsinstitut i Montpellier arbetar nu på att få fram en ny korsning, resistent mot svampens angrepp, men tidigast 2018 kan detta arbete vara klart. Till dess kommer sjuka plataner att ersättas med andra trädslag, som micocoulier (bäralm), ek, poppel och alm.

Det är bara i medelhavsområdet som platansjukan härjar. Längre norrut klarar inte parasitsvampen vintrarna, så kaféplatanerna i Strasbourg och längs Paris boulevarder slipper angrepp.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL