Odysseus gåta löst?

2006-12-12 23:00 Kaianders Sempler  

Var låg egentligen Odysseus sagoö Ithaka? Många har letat förgäves, men nu tror sig den engelske amatörarkeologen Robert Bittlestone äntligen hittat platsen för Odysseus palats. Och det med geologins hjälp.

En vårdag på 1870-talet

gav sig en stormrik tysk amatörarkeolog vid namn Heinrich Schliemann iväg mot Egeiska havet med Homeros epos Iliaden under ena armen och en spade under den andra. Han hade bestämt sig för att hitta staden Troja. Tre år senare hade han till allmän förvåning gjort det, och det precis där staden skulle ligga enligt boken.Härom året begav sig en annan stormrik amatörarkeolog iväg, nu mot de joniska öarna och med Odysséen i ena fickan och en digitalkamera i den andra. Hans namn är Robert Bittlestone, och hans mål är att hitta Odysseus palats. Nu hävdar han att han med geologins hjälp har gjort det. Åtminstone nästan.I över 2000 år

har diskussionen stått het om Odysséen

bara är en fritt fabulerad skröna, eller om texten faktiskt beskriver verkliga platser. Till skillnad mot Iliaden stämmer berättelsens myller av detaljer inte alls med dagen topografi.- Nej, det gör den inte, säger Robert Bittlestone. Inte i dag. Och det finns anledningar till det. Geologiska processer har förändrat landskapet radikalt sedan Homeros tid.Bittlestone har tagit fasta på

alla beskrivningar av platser och vägar i berättlesen, och med hjälp av digitialfoton och satellitbilder lagt pussel med uppgifterna. Den viktigaste pusselbiten ger Odysseus själv när han för fajakernas kung Alkinoos berättar om var hans hemö Ithaka är belägen. Så här säger Odysseus i början av den nionde sången:"Många öar ligga däromkring, helt nära varandra:
Same, Dulichions ö och den skogbevuxna Zakyntos.
Stigande ur sjön är Ithaka västligast av dem,
medan mot morgonens ljus och mot söder ligga de övriga."

Två av namnen är välkända - Zakyntos och Ithaka. Och Same är ett annat namn för Kefallinia. Men dagens Ithaka är inte den västligaste av öarna, utan den östligaste. Och var tusan ligger Dulichions ö?- Det finns bara en möjlighet, säger Bittlestone. Öarna har bytt namn sedan Homeros tid. Dessutom måste halvön Paliki på västra Kefallinia varit en ö på Homeros tid, skild från resten av Same/Kefallinia genom ett sund som nu är borta. Dagens Paliki är Odysseus ö Ithaka.Som stöd för sin radikala tes anför Bittlestone den antike historikerna Strabon, som kan berätta att det på 60-talet efter vår tideräknings början faktiskt fanns ett grunt sund just där.Men hur kan detta vara möjligt? Där den hypotetiska kanalen skulle gått reser sig i dag landet brant, och passet mellan vikarna i norr och söder ligger på 180 meters höjd över havet.- Jo, säger Bittlestone. Dalen, eller snarare förkastningssprickan, där kanalen gick har fyllts med sten som ideliga jordbävningar fått att rasa ned från det ovanför liggande berget.Och det är nu

som geologin kommer in. Saken är den att ön ligger just där de afrikanska och europeiska tektoniska plattorna gnager mot varandra.Här sker i snitt en jordbävning av magnitud 7 eller högre vart femtionde år. Den senaste inträffade år 1953, då vådsamma stenskred förstörde byarna nedanför berget.Bittlerstone planerar nu provborrningarI sin bok "Odysseus Unbound" berättar Robert Bittlestone den spännande berättelsen om hur han lagt pussel med uppgifter ur Odyssén och till sist tror sig fått allt att stämma. Boken innehåller en mängd fotografier, satellitbilder och geologiska kartor.Följ hur projektet framskrider på Bittlestons egen webbsajt www.odysseus-unbound.org

SENASTE NYTT:
De första resultaten av borrningar i området, publicerades den 7 januari 2007, stöder Bittlestones tes.- Området består av ett enda stort stenrös. Vi har borrat oss ner i marken till en nivå 28 meter under havsytan utan att stöta på fast berggrund. Dessutom ser en amerikansk djupradar tydligt konturerna efter Strabons kanal.Det förefaller alltså som om Strabons kanal verkligen har existerat. Men Robert Bittlestone vill uttrycka sig försiktigt när han talar med Ny Teknik:- Vi har nu klara indicier på att det funnits en kanal åtminstone de sista 500 metrarna i söder. Nu gäller det bara att fortsätta och analysera resten av den 5,5 kilometer långa sträckan där kanalen bör ha gått. Än är det inte klart, men de nya resultaten är verkligen uppmuntrande!Lästips:
Det vimlar av litteratur om Odysseus och hans äventyr. Varför inte läsa om Eyvind Johnssons utmärkta "Strändernas svall"? Eller Robert Graves "Homeros dotter"?


Båda böckerna är varianter på Odysséen. Finns på biblioteket och i välsorterade antikvariat.James Joyce tänker jag tala om en annan gång.Filmtips: För Odyssevsfantasten som hellre sitter framför teveskärmen rekommenderas bröderna Cohens fantastiska film "Oh Brother, Where Art Thou?" med George Clooney. Även den en sorts Odyssé, fast nu förflyttad till amerikanska södern. Sprängfylld med humor, och med fantastisk musik därtill. Finns överallt där man hyr ut film.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS