Nystart för kärnkraft

2015-10-26 09:35  
De två reaktorerna vid Watts Bar Nuclear Generation Station började byggas 1973 och den ena reaktorn som togs i drift 1996 får nu sällskap av Unit 2 som ska ge 1,18 GW. Foto: Tennessee Valley Authority

För första gången på nästan 20 år ska en ny kärnreaktor köras igång i USA.

Förra veckan fick Tennessee Valley Authority i USA tillstånd att ladda sin reaktor Unit 2 vid kärnkraftverket Watts Bar Nuclear Generation Station i delstaten Tennessee, skriver kraftbolaget på sin sajt.

Efter tester och slutligt godkännande är målsättningen att köra igång driften redan i slutet av 2015 då reaktorn ska kunna ge 1,18 GW som komplement till reaktorn Unit 1 som ger 1,12 GW och togs i drift 1996.

Det är första gången på 19 år som en ny kärnreaktor tas i drift i USA. Men reaktorn som nu ska startas började byggas redan 1973 men bygget stoppades 1988 när nästan 80 procent av reaktorn var färdigställd. Anledningen var att prognoserna för framtida kraftbehov då pekade neråt.

Men 2007 återupptogs bygget och reaktorn har alltså nu fått laddtillstånd och godkänts för testning.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt