Populärteknik

Ny studie: Därför fryser varmt vatten snabbare än kallt vatten

Varmt vatten kan vara att föredra när du ska frysa iskuber i frysen. Foto: IBL

En ny studie kan förklara den avgörande orsaken till att varmt vatten fryser snabbare än kallt.

Publicerad

Om du behöver frysa vatten till is, se då till att använda dig av varmt vatten, ja för snabbast effekt alltså.

Det man vill åt med det udda och motsägelsefulla rådet är Mpembaeffekten. Ett märkligt fenomen inom fysiken som ständigt debatteras.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här