Ny sollagring håller dig varm och avfrostar bilen

2016-01-13 14:21  
En polymerfilm i vindrutan lagrar solenergi som senare kan frigöras till värme och avfrosta glaset. Foto: Alamy

Med en ny metod kan solvärmen lagras i en tunn folie och återvinnas vid behov.

En ny transparent polymerfilm kan lagra solenergi och senare frigöra den som värme. Det är forskare vid MIT som utvecklat polymeren som är uppbyggd av den organiska föreningen azobensen. Materialet har två stabila lägen där ett av dem är ett laddat stadie som vid solbelysning lagrar solenergin i flera dagar via en kemisk process. När polymerfilmen sedan momentant tillförs en liten mängd värme övergår materialet i sitt andra stabila läge och frigör då den lagrade energin i form av värme.

Temperaturen kan då stiga till tio grader Celsius över den omgivande temperaturen men forskarna tror att de kan öka den till 20 grader, skriver MIT.

Ett möjligt användningsområde är att laminera glas med polymeren och använda tekniken för att snabbt avfrosta bilrutor och BMW som sponsrar forskningen har planer på att testa den möjligheten.

Framför allt i eldrivna bilar där avfrostning belastar batterierna och förkortar körsträckan.

Forskarna tror även att det nya materialet kan användas i kläder som lagrar dagens solsken och omvandlar det till värme när kvällskylan smyger sig på.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL