Ny rekordtid för MC genom USA

2016-02-02 13:47  
Den 455 mil långa färden från kust till kust tog knappt 39 timmar att avverka för Carl Reese på sin BMW K 1600 GT. Foto: CR Construction

Ett över 30 år gammalt motorcykelrekord har nu slagits i USA.

Tidigt på morgonen 28 augusti förra året lämnade Carl Reese Los Angeles på sin sexcylindriga motorcykel BMW K 1600 GT. Målsättningen var att genomföra The Cannonball Run på snabbast tid. En tävling som skapades 1914 när Irwin Baker körde sin Indiana kust till kust på elva dagar.

Det rekord som gällde när Carl Reese gav sig iväg sattes 1983 när George Egloff körde distansen på 42 timmar.

När Carl Reese efter 38 timmar och 49 minuter och rullade in på Manhattan kunde han alltså konstatera att han putsat det tidigare rekordet med över tre timmar och nu var den nya mästaren. Men det dröjde till sista veckan i januari innan Carl Reese offentliggjorde sin rekordkörning på 4552 km som han förberett i två år, skriver Wired.

Bland annat för att bygga upp ryggmuskler och annat som behövs för att sitta på en motorcykelsadel i ett och ett halvt dygn. Sex veckor innan rekordförsöket slutade han även att dricka kaffe för att det koffein han inmundigade under resan skulle ge maximal effekt.

Han förstod att marginalen till att slå rekord bara handlade om några timmar. Därför lade han bara in en enda två timmar lång sovpaus under hela färden. Motorcykeln fick även en extra tank för att minska tiden för bränslepåfyllning.

Han undvek till och med toalettbesök och körde med ett uridom och en urinbag,

Till sin hjälp hade Carl Reese tolv säkerhetsteam utspridda över den planerade färdvägen. Deras uppgift var bland annat att kolla vägförhållanden, varna för väderomslag och hålla utkik efter poliser. För Carl Reese överträdde ständigt hastighetsbegränsningarna med sin genomsnittsfart på 117 km/h och topphastigheter på 177 km/h. Att då åka fast i en fartkontroll skulle kunna spoliera hela projektet och även leda till andra ovälkomna konsekvenser, skriver Wired.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL