Populärteknik

Ny handel med hastighetsrätter

Den svenska bilparken hör till de äldsta i Europa, samtidigt som fordonsindustrin har det kämpigt. Därför föreslår regeringen nu ett nytt stimulanspaket med hastighetscertifikat.

Det gäller en ”miljöbelöning” för den långsamma föraren/bilen genom rätten att sälja den hastighet de inte utnyttjar (upp till 20 km/h) till miljöbilar, vars förare önskar ett effektivare bruk av sina fordon. Priset på överhastighetscertifikaten skall styras av tillgång och efterfrågan, och handeln för dessa kommer att ske via internet. Certifikaten laddas ned i köparens ”Green box” i det godkända miljöfordonet. Boxen känner av och registrerar tider, positioner och hastigheter, och kontrollerar att föraren ligger inom den godkända förvärvade överhastighetsgränsen.

Ägare av fordon äldre än åtta år får automatiskt en överhastighet på 20 km/h (utanför tätort) vid utbyte av sin gamla bil mot en miljöbil. Om man inte vill utnyttja överhastigheten kan den överlåtas för 10 000 kronor per år under fem år, och bli värd upp till 50 000 kronor.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här