Nu skymmer inte lastbilen sikten

2016-02-04 09:21  
En kamera i lastbilens front visar tarfiken på en stor skärm för bakomvarande bilister vilket ska ge säkrare omkörningar. Foto: Samsung

En bildskärm på lastbilens bakdörrar visar om vägen är fri för omkörning.

Förra året presenterade Samsung ett koncept som kan minska antalet bilolyckor vid omkörningar. På bakdörrarna till en lastbil monteras fyra bildskärmar som bildar en enhet och visar vad en kamera i fronten på lastbilen ser. Då kan bakomliggande bilar se om vägen framför den skymmande lastbilen är fri från såväl andra fordon som utspringande djur och planera en säker omkörning.

Systemet som döps till Safety Truck där Volvo deltagit i utvecklingen ska nu testas i större skala i Argentina, skriver Samsung i ett pressmeddelande i samband med att företaget visade upp den första kommersiella versionen av tekniken.

Ett skäl till att Argentina valts som testplats är det stora antalet trafikolyckor i landet där, enligt Samsung, ungefär en människa dör i trafiken varje timme och just omkörningar är den vanligaste olycksorsaken.

Om försöken i Argentina faller väl ut kan systemet bli tillgängligt i hela världen senare i år.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt