Populärteknik

Nu ska vi lära oss äta insekter

”Het insectenkookboek” av Arnold van Huis, Henk van Gurp och Marcel Dicke. Atlas, Nederländerna. Inbunden, 192 sidor. Cirkapris 25 €.

I höstas utannonserade EU-kommissionen ett projekt värt över 25 miljoner kronor för att förespråka insekter som ny proteinkälla i maten. Nu har den första insektskokboken kommit.

Publicerad

Experter tror att ett insektsbaserat kök kan medverka till att uppnå EU:s miljömål, eftersom småkryp och flygfän släpper ut betydligt mindre växthusgaser än köttdjur och fjäderfä, och dessutom inte kräver dyrt foder. Insekterna är dessutom nyttiga. Exempelvis innehåller gräshoppor kring 20 procent protein, men bara 6 procent fett.

Torkade larver består av över 50 procent protein, mot 20 i kött. Syrsor sägs vara kalciumrika, medan termiter kan förse människan med värdefullt järn.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här