Nu finns drönare med raketgevär

2016-02-16 08:11  
Drönare med raketgevär ingår i ett system med andra autonoma flygfarkoster för övervakning och spaning. Foto: UIMC

Ett ryskt företag har presenterat en multikopter utrustad med antitankvapen.

På utställningen "Robotics of the Russian Armed Forces" presenterade det ryska företaget United Instrument Manufacturing Corporation, UIMC, upp en multikopter beväpnad med raketgevär. Den ska på egen hand kunna spåra upp och oskadliggöra fordon inklusive lättare pansarvagnar, skriver Popular Mechanics.

Om den styrs med fjärrkontroll är aktionsradien omkring fem kilometer med en maximal flygtid på 20 minuter.

Vid sidan av den bestyckade drönaren har UIMC utvecklat ytterligare tre drönare som tillsamman bildar ett samverkande autonomt system där de tre övriga flygfarkosterna är en helikopter för videoövervakning, en multikopter för spaning och en multikopter för vakthållning, skriver nyhetstjänsten RT.

De bestyckade drönare som används av militären i USA används alltid i kombination med någon människa som avfyrar flygfarkosternas vapen.

Ryssarna verkar däremot ha en mer avspänd inställning till att låta mördarrobotar verka på egen hand, skriver Popular Mechanics som konstaterar att drönaren i videon inte ser ut att ha speciellt bra träffsäkerhet.

"Men det här är bara början. Framtida versioner blir förmodligen såväl snabbare som smartare och mer tillförlitliga och kanske tillräckligt billiga för att sändas iväg i svärmar".

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL