Populärteknik

Norska snillets jakt på norrskenets hemlighet

Egentligen ville den norske fysikern Kristian Birkeland bara ta reda på vad som gav upphov till norrskenet, men för att få råd att göra detta var han tvungen att först uppfinna en högspänningsströmbrytare för kraftverk, en elektrisk kanon och en metod att binda luftkväve till nitrat. Av bara farten grundades Norsk Hydro med hans uppfinningar som bas.

Publicerad

Det är trångt i lokalen i universitetets källare. Vi har kommit för att delta i en fysikalisk demonstration som utlovats bli något alldeles extra. Vid något som ser ut som en stor glaslåda står en man med glasögon och mustasch. Han är iklädd en röd fez och har orientaliska tofflor på fötterna. Den något excentriske mannen heter Kristian Birkeland och är professor i fysik här vid universitetet i Kristiania. Eller Oslo, som staden nu börjat kallas. Året är 1912.

”Välkomna”, säger Birkeland. ”Jag ska nu visa att norrskenet uppkommer genom att jordens atmosfär bombarderas med elektriskt laddade partiklar från solen. För det ändamålet har jag konstruerat den här apparaturen. Det ni ser här är inget akvarium, även om det kanske ser ut så. Det är i själva verket ett lufttomt urladdningsrör av samma typ som den engelske fysikern sir William Crookes använde när han demonstrerade katodstrålar, bara väldigt mycket större. Glasväggarna är flera centimeter tjocka för att stå emot atmosfärstrycket. Jag kommer nu att använda den här glaslådan för att simulera rymden och solsystemet. Den här metallgloben som hänger i mitten av glaslådan och tjänstgör som anod kallar jag terrella, liten jord. Den föreställer alltså jorden, och inne i sfären finns en elektromagnet som simulerar det jordmagnetiska fältet. Jag kommer nu att visa vad som händer när vi bombarderar terrellan med katodstrålar. Kan någon släcka ljuset?”

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här