Navigation med stjärnor ersätter gps

2015-06-10 14:51  
Riktningen till kända pulsarer kan användas för positionering. Foto: Royal Astronomical Society

Strålningen från pulsarer kan bli ett alternativ till gps för flyget.

Astronomisk navigation var länge det bästa sättet att navigera på världshaven. Då mäter man vinkeln mellan horisonten och himlakroppar som solen, planeterna och vissa stjärnor. Tillsammans med en exakt klocka kan man då beräkna sin geografiska position.

Tekniken konkurrerades emellertid ut av radiobaserad navigation och gps som nu är den vanligaste tekniken för positionsbestämning på land, till sjöss och i luften.

Men den astronomiska navigationen är på väg tillbaka, skriver Extreme Tech.

Forskare vid National Aerospace Laboratory i Amsterdam har bildat en grupp bestående av experter i flyg, elektronik, antennteknik och signalbehandling som ska undersöka möjligheten att återuppväcka den pensionerade tekniken.

Projektet heter Pulsar Plane och är en del av European FP7 - Aeronautics and Air Transport Work Program.

Tanken är att man ska kunna använda strålningen från pulsarer och utveckla en teknik som kan bli ett alternativ till gps för flyget.

Pulsarerna som är snabbt roterande neutronstjärnor sänder ut strålning i mycket stabila pulser vars perioder varierar mellan 1,4 millisekunder och 8,5 sekunder. Idag känner man till positionen för omkring 1 000 pulsarer vars strålning når jorden. Genom att då pejla riktningen till dessa på liknande sätt som en gps-mottagare pejlar satelliter kan pulsarerna användas för navigation.

Enligt forskarna kan en sådan teknik bli både billigare och mer tillförlitlig än gps.

Det stora problemet är att pulsarstrålningen är mycket svag, bara omkring en miljondel av signalstyrkan från gps-satelliterna.

Därför är ett av huvudmålen för forskargruppen att utveckla små antenner som kan ta emot dessa signaler. Förhoppningen är att en sådan antenn bara blir några centimeter i diameter och forskarna tror sig snart kunna visa att pulsarnavigation ger bättre resultat än gps, skriver Extreme Tech.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL