Naturgas ska driva rysk raket

2016-01-14 13:41  
Billigare bränsle med metan i raketen. Foto: Roscosmos

Ryska rymdorganisationen Roscosmos ska utveckla en raketmotor som drivs med metan, huvudbeståndsdelen i naturgas. Fördelen är lågt pris och bättre lagringsmöjlighet och miljöegenskaper.

Tidningen Izvestia rapporterar att för perioden 2016 – 2025 finns medel anslagna för utveckling av en metandriven raketmotor.

Ursprungligen var det tänkt att en metandriven raketmotor skulle användas i den nya Fenixraketen, men den har av kostnadsskäl inte förverkligats.

Men tanken med att få fram en metandriven raketmotor är att skapa en enkel och billig raket som kan återanvändas. Bränslet är avsevärt mycket billigare än fotogen och vätgasbaserade bränslen som används i dag. Dessutom är miljöpåverkan från bränslet mindre.

Flytande metan kan lagras vid temperaturen – 161,6 grader Celsius medan flytande väte måste lagras vid temperaturer närmare absoluta nollpunkten.

Hos amerikanska Nasa började man försök med metandrivna raketmotorer i januari 2007.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL