Nasa söker astronauter

2015-12-15 12:30  
USA:s första sju astronauter i Mercuruprojektet där Alan Shepard längst upp till vänster blev förste amerikan i rymden 5 maj 1961. Foto: Nasa

För första gången sedan 2011 rekryterar Nasa nya astronauter.

I en video lockar Nasa med resor till Mars för de nya astronauter som nu ska anställas. Det är första gången sedan 2011 som Nasa annonserar ut sådana jobb.

När Nasas första astronauter rekryterades till Mercuryprojektet på 1950-talet krävdes personer av rätta virket som var amerikanska militära testpiloter.

Men nu krävs ingen militär grad. Däremot är ett av anställningsvillkoren att de nya astronauterna är amerikanska medborgare med en motsvarande kandidatexamen från något universitet eller högskola i någon av disciplinerna teknik, biovetenskap, fysik, datavetenskap eller matematik. Enbart en civilingenjörsexamen duger inte, skriver Nasa.

Dessutom måste de blivande astronauterna ha arbetat minst tre år efter examen med ett kvalificerat jobb eller ha flugit som jetplanskapten i minst 1 000 timmar.

Efter ansökningstiden som går ut 18 februari 2016 dröjer det till mitten av 2017 innan alla tester är genomförda och de sökande får besked om en möjlig resa till Mars.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt