Nasa återupplivar X-planes

2016-02-23 11:01  
Totalt utvecklades 56 olika X-planes för att testa nya tekniker och aerodynamiska koncept. Foto: Nasa

Nasa ska börja bygga experimentplan som kan leda till civila passagerarplan i överljudsfart.

Efter andra världskriget startades ett ambitiöst utvecklingsprogram för avancerade militära flygplan i USA. Det gick under namnet X-plane där Bell X-1 blev första plan att spränga ljudvallen med Chuck Yeager bakom spakarna 14 oktober 1947.

Det sista planet i serien blev X-56 som presenterades 2012.

Men nu ska Nasa återuppliva X-planes och utveckla en djärv serie nya experimentplan, skriver Wired.

Syftet är bland annat att utveckla tekniker som kan användas för den civila luftfarten där några av målen är att halvera bränsleförbrukningen, främja användningen av förnyelsebar energi och minska utsläppen med 75 procent.

Nasa hoppas även på att de nya X-planen ska bana väg för civila passagerarplan i överljudsfart. Ett problem som ska lösas är bullret från ljudbangarna när planen går in i överljudsfart vilket exempelvis gjorde att Concorden inte fick flyga över USA:s fastland utan fick nöja sig med flighter mellan den amerikanska östkusten och Europa där ljudbangarna skapades över Atlanten.

Därför ska Nasa nu påbörja arbetet med en detaljerad design och bygget av världens första plan där ljudbangen dämpas så mycket att den inte skapar problem.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt