Mobilen visar om maskinen är nära ett haveri

2015-11-06 08:52  
Ljudet från en maskin spelas in och skickas via en mobilapp till en server där ljudet analyseras och visar om maskinen har missljud som kan indikera ett fel. Resultatet av analysen skickas sedan till användarens mobil. Foto: Augury

En app som spelar in ljudet från en maskin kan ge information om eventuella fel och bedöma om det behövs en reparation eller service.

Det israelsika företaget Augury har utvecklat ett bärbart och portabelt system för att analysera statusen på en maskin. Det analyserar ljudet från motorer, fläktar och andra rörliga delar i en maskin och kan bedöma om det finns missljud som kan indikera ett fel som i värsta fall kan leda till ett haveri.

Det bärbara anlysinstrumentet heter Auguscope och består av en ljudsensor, en kontrollenhet och en mobilapp. Ljudet som spelas in sänds till Augurys server där analysen görs. Efter bara några minuter presenteras sedan resultatet i mobilen.

Ett användningssätt är att spela in ljudet från en maskin när man vet att den fungerar felfritt. Senare inspelningar kan jämföra det felfria ljudet med det nya och då upptäcka förändringar. Efter en tid kan systemet lära sig vilka typer av ljud som orsakas av specifika fel.

Då Augurys databas samlar in ljud från olika kunder och maskiner byggs ett stort kunnande upp om vilka ljud i olika maskiner som indikerar fel. Då kan inspelningen från en specifik maskin visa på fel trots att just den maskinens felfria ljud aldrig dokumenterats.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL