Mobilen banar väg <br/>för rullstolen

2011-02-25 12:30  

En mobilapp och webbtjänst visar på en karta var rullstolar kan ta sig fram i olika städer. Är krogen grönmarkerad är det bara att rulla dit.

När Ingo Stoecker ska ut på stan en fredagkväll plockar han fram en karta i mobilen.

Hittar han en grönmarkerad bar eller biograf vet han att han lätt kan rulla in där i sin rullstol.

Det han använder är en Iphoneapp som tillsammans med en webbtjänst visar vilka platser i en stad som är tillgängliga för den som kör rullstol. Är platsen, som kan vara allt från olika nöjesställen och affärer till hållplatser för lokaltrafik och offentliga inrättningar, rödmarkerad vet Ingo Stoecker att stället inte är handikappvänligt, berättar han för Physorg.

Tjänsten som visar var en rullstol tar sig fram heter Wheelmap och använder kartor från det wikipedialiknande Open Street Map. Via webben kan de som använder Wheelmap själva färgmarkera platser och ange om de är tillgängliga för rullstolar.

När detta skrivs finns ungefär 40 000 platser markerade och varje dag strömmar det in omkring 300 nya markeringar.

– De flesta ligger i Tyskland men allt fler städer som London och New York är på väg att märkas upp, säger Raul Krauthausen som skapat Wheelmap, till Physorg.

– Att tjänsten blivit en succé beror nog på att den finns som en Iphoneapp och wikiprincipen som gör att alla överallt kan bidra.

Ingo Stoecker, som betatestat tjänsten en tid, säger att många som sitter i rullstol är ganska introverta och sällan ger sig ut.

– Men om de kände till den här appen tror jag att de oftare skulle lämna sin bostad, säger Ingo Stoecker till Physorg.

Vid sidan av att guida rullstolsåkare hoppas Raul Krauthausen att hans tjänst även kan sätta press på affärsdrivare att göra sina lokaler mer lättillgängliga.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt