Lagra dina filer hos Google

2012-04-25 09:50  

Google har nu öppnat sin nya tjänst Drive. Den erbjuder fem gigabyte gratis lagring av alla filtyper i det så kallade molnet.

Google ger sig nu på allvar in och konkurrerar med olika tjänster för datalagring som Dropbox, Amazon Cloud Drive, Apple Icloud och Microsoft Skydrive.

För att använda Google Drive laddar man ner en applikation som skapar en mapp på den egna datorn. Sedan är det bara att dra dit sina filer så kopieras de över till den egna lagringsplatsen i Googles servrar.

Därifrån blir de tillgängliga för alla egna apparater som installerat Google Drive. Men man kan även låta andra användare nyttja utvalda filer.

Enligt Google kan i princip alla olika filtyper lagras inklusive bilder, videor, ljud och pdf-dokument.

Google har självklart byggt in sökfunktioner i sin nya tjänst så man kan leta efter exempelvis ord i dokumenten. Man kan till och med söka i inskannade textdokument med hjälp av så kallad OCR som körs i servrarna. Det är även möjligt att leta efter bilder genom att söka på exempelvis ”Eiffeltornet”. Men den bildigenkänningsteknik som används är enligt Google mycket ny och ska förbättras.

Det nya verktyget finns för Mac, PC och Android och en applikation för Iphone och Ipad förväntas dyka upp inom några veckor.

Gratisversionen erbjuder fem gigabyte lagringsutrymme. Ytterligare 20 gigabyte kostar fyra dollar per månad och den som betalar 800 dollar per månad får 16 terabyte.

När Ny Teknik sökte abonnemang fick vi meddelandet att vi placerats på en väntelista och får svar via e-post när tjänsten blir tillgänglig.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL