Kust till kust med självkörande bil

2015-04-07 12:24  
På nio dagar körde bilen på egen hand den 550 mil långa sträckan mellan San Francisco och New York. Foto: Delphi Automotive

För första gången har en bil på egen hand kört från San Francisco till New York.

Brittiska Delphi Automotive som tillverkar fordonselektronik säger sig vara först med att få en självkörande bil att färdas över USA från kust till kust.

Färden startade 22 mars i San Francisco där en specialutrustad Audio SQ5 rullade iväg på sin 550 mil långa åktur över den amerikanska kontinenten. Efter nio dagar var den framme i New York efter en färd som enligt Delphi överträffade alla förväntningar där bilen fick hantera såväl rondeller och vägarbeten som aggressiva trafikanter, broar, tunnlar och varierande väder.

Av säkerhetsskäl fanns en tekniker från det brittiska företaget med i bilen men 99 procent av körningen sköttes helt automatiskt, skriver Delphi i ett pressmeddelande.

För att klara färden på egen hand var bilen fullastad med elektronik som tio olika radarutrustningar för både korta och långa avstånd, tre kameror, sex lidarinstrument, positioneringssystem och en komplett uppsättning Advaced Driver Assistance Systems, ADAS.

Med hjälp av dessa kunde bilen bland annat undvika kollisioner, parkera och hålla sig inom vägmarkeringarna.

Under färden registrerades allt som hände vilket resulterade i tre terabyte data som nu ska analyseras och hjälpa Delphis tekniker att vidarutveckla företagets olika säkerhetssystem för fordon.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt