Populärteknik

Kris i världspizzan

Ulf Jonsson, professor och jordbruksforskare vid Stockholms universitet Foto: Kaianders Sempler

Varför stiger plötsligt världsmarknadspriserna på spannmål med mellan 50 och 100 procent på bara något år? Det beror bland annat på att kineserna äter mer kött, svarar forskare på Stockholms universitet. Men etanolbilarna gör knappast saken bättre. Inte heller spekulanterna på råvarubörserna.

Publicerad

Matkravaller i Senegal, Côte d’Ivoire och andra afrikanska stater. Livsmedelspriserna har skenat sedan 2007, och de fattiga har inte längre råd att köpa mat som förr. Vad är det som händer? Är det etanolbilarna som tar hand om spannmålen?

– Ja och nej, säger Ulf Jonsson, livsmedelsforskare och professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Det handlar om en rad samverkande faktorer som drivit priserna i höjden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här