Kontrollen låter dig känna på 3d-objekt i virtual reality

2016-10-18 14:10 Peter Ottsjö  

Snart kan vi känna på 3d-objekt i virtual reality. Det påstår i alla fall ett forskarteam på Microsoft.

Haptisk teknik är inget nytt. Spelhandkontroller har vibrerat i våra händer ända sedan 90-talet. Och med särskilda handskar kan man tycka sig känna ett motstånd och en massa i digitala objekt. Nu har ett forskarteam på Microsoft tagit konceptet ännu ett steg, med två nya kontrollprototyper.

”Microsoft Research har demonstrerat handkontroller med mekaniska ställdon som skapar en (berörbar) form för virtuella objekt genom överföring av formen till den fysiska världen. Det ger användaren möjlighet att känna ytskikt, texturer och motstånd som matchar den visuella renderingen”, skriver forskarna i en ny studie.

En av prototyperna kallar de ”Normal touch”. Den har en rund platta på vilken man placerar pekfingret. Plattan kan sedan röra sig i höjdled och luta sig i alla riktningar för att simulera det virtuella objektets storlek, form och placering. Den har force feedback för att ge vibrationer under fingret.

Den andra prototypen, ”Texture touch”, har en 4x4-matris av stavliknande ställdon som ger 3d-objekt en ”detaljerad ytstruktur”.

Forskarna medger att det finns annan teknik som påminner om deras kontroller. Skillnaden är att Microsoft-prototyperna kan kontrolleras med händerna och är specifikt avsedda för virtual reality-miljöer.

Microsoft uppger att det här förbättrar vr-upplevelser, men som du kan se av videon är dessa kontroller en bra bit från att bli kommersiella produkter. Om du vill förkovra dig i hela studien finns den här.

 

Prenumerera på Teknikrevyns kostnadsfria nyhetsbrev!

Understället som har känsel

Några studenter vid Royal College of Art, en konst- och formgivningshögskola i London, har valt en annan metod för att få oss att känna i virtuella världar. Nämligen ett underställ pepprade av noder.

Noderna är i själva verket ställdon som förflyttar små magneter under noderna. Ställdonen tar emot ljud och överför dessa till magneterna varpå de börjar vibrera.

Understället kan bland annat få användaren att känna ”hur det blåser” i virtuella världar. Studenterna kallar sin uppfinning Skinterface, ett teleskopord av skin (hud) och interface (gränssnitt).

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt