Kartlägger avsiktliga hot

2013-02-27 06:45  

Elektromagnetiska störningar kan komma från annat håll än rymden. Ett projekt ska kartlägga sårbarheten i Sverige för avsiktliga elektromagnetiska hot.

Sabotage kan ske till exempel genom elektromagnetisk puls, mikrovågsstrålning med hög effekt eller med störningssändare.

Fortifikationsverket och Post- och telestyrelsen har fått nio miljoner kronor för att under tre år undersöka hur sårbart det svenska samhället är mot aktörer som skulle försöka störa till exempel mobilnät och elkraftnät.

– Vi kommer att inleda projektet med att kartlägga hur sårbar den samhällskritiska tekniska infrastrukturen är inom landet när det gäller avsiktliga elektromagnetiska störningar och sedan föreslå rätt skyddsåtgärder, sa Anders Parmér, affärsutvecklare inom fysiskt skydd hos Fortifikationsverket, när projektet presenterades i december.

Projektet ska leda till en handbok för myndigheter och andra i att skydda sig mot avsiktliga störningar.

News Pilot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt