ISS firar 15 år som station i rymden

2015-11-03 05:59 TT  
Nasas expert Sandy Magnus flyter fram i viktlöshet på den Internationella rymdstationen i denna bild från juli 2011. Nu firar ISS 15 år. Foto: AP Photo / Nasa / TT

Internationella rymdstationen (ISS) firar 15 år som boplats för människor i rymden. Många viktiga experiment har utförts på stationen – och inte minst nu om hur långvarig rymdvistelse påverkar oss.

– Det viktigaste experimentet är rymdstationen som ett kretsande fordon som håller människor vid liv i rymden under längre perioder, säger amerikanska astronauten Scott Kelly vid en presskonferens via länk i USA för att fira årsdagen.

Han och ryske kosmonauten Michail Kornienko tillbringar nu ett år på ISS för att studera vistelsens fysiska och psykiska effekter.

Amerikanske astronauten Kjell Lindgren påpekar att en eventuell framtida resa till mars sannolikt skulle ta år, och att ISS är en bra testplats.

– Rymdstationen är egentligen en bro, säger han.

Sedan amerikanen Bill Shepherd och ryssarna Sergej Krikalev och Jurij Gidzenko som de första klev ombord den 2 november 2000 har ytterligare över 220 människor bebott ISS – däribland svensken Christer Fuglesang.

ISS har vuxit sedan dess, men fortfarande är livsvillkoren väldigt speciella och begränsade, säger kosmonauten Oleg Kononenko.

– Människor på marken misslyckas ibland med att höra varandra, och se varandra. Här i rymden är det omöjligt.

 

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt