Populärteknik

Hitlers förlorade Svartahavsflotta funnen

Hösten 1941 fraktades sex tyska ubåtar genom Europa från Kiel till Constanta vid Svarta havet. Nu har vraken efter tre av dem hittats utanför Turkiets kust av marinarkeologer.

Publicerad

De utgjorde Tysklands Svartahavsflottaunder andra världskriget, och gjorde livet surt för sovjetiska och brittiska fartyg. Sex 37 meter långa ubåtar, som hösten 1941 fraktades på kanaler, floder och landsvägar genom hela Europa, från Kiel vid Östersjön till Constanta vid rumänska Svartahavskusten.

Det var när Tyskland gick till angrepp mot Sovjetunionen som tanken väcktes att försöka forsla ubåtar till Svarta havet, och blockera hamnarna i Ukraina och på Krim. I flottbasen i Kiel fanns sex mindre ubåtar som skulle lämpa sig för uppdraget. De var av en typ kallad II-B, byggda i mitten av 1930-talet. 37 meter långa och tre meter breda, vägde 280 ton och hade 24 personers besättning. De hade mest använts till utbildning, men en av dem, U-23, hade sänkt en hel del skepp under sin legendariska befälhavare Otto Kretschmer, kallad Tyste Otto.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här