Här vilar rymdprogrammet

2009-06-09 23:00  
På en grusplan på Esrange utanför Kiruna finns den stora raketkyrkogården. Foto: Jonas Askergren

Upp som en sol – ner som en hög skrot i en skogsglänta. Så slutar flygturen för raketerna som skjuts upp från Esrange utanför Kiruna.

På en grusplan i utkanten av basen ligger 500 raketer staplade ovanpå varandra som timmerstockar. Runt omkring ligger noskoner, plåtbitar och höljen till elektronikmoduler.

För rymdentusiaster är skrotet som en arkeologisk utgrävning av det svenska rymdprogrammet. Här vilar Centaure 1, en orangefärgade, projektil, som blev först med att skjutas upp från Esrange den 19 november 1966.

Strax intill ligger resterna av en Texus, som för några år sedan gjorde spektakulär svensk premiär med en brasiliansk motor.

Högst upp i högen bredvid tronar några brittiska Skylark-raketer. Skylark var en trotjänare som började användas redan 1957, samma år som Sovjetunionen sköt upp sin första sputnik. Sista uppskjutningen av Skylark skedde från Esrange 2005. Nu vilar resterna i en tre meter hög trave i Kiruna.

Många av raketerna på raketkyrkogården har färdats flera hundra kilometer upp i luften. Där har de svävat i tyngdlöshet i runt tio minuter innan de återvänt in i atmosfären.

Experimentmodulerna som raketerna burit med sig, har sedan dalat ner i fallskärm, medan själva raketen brunnit ut och störtat i fjällen runt Kiruna.

Om raketskrotet inte sjunkit i någon myr eller sjö, har det förts med helikopter till sin sista vila.

Trots att alla raketer i skogsgläntan på Esrange lämnat aktiv tjänst är de fortfarande en tillgång för raketbasen. Skrothögen besöks regelbundet av turister och när Christer Fuglesang gjorde sin rymdfärd tillverkade flera hundra skolelever nyckelringar och smycken av skrotet.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL