Här är största kända primtalet

2016-01-21 11:35  
Utskrivet har det nya primtalet 22 338 618 siffror.

Ett nytt primtal med över 22 miljoner siffror har nu hittats.

Fram tills nu hade det största kända primtalet drygt 17 miljoner siffror. Det hittades 2013 av matematikprofessorn Curtis Cooper vid University of Central Missouri inom projektet The Great Internet Mersenne Prime Search, Gimps.

Men nu har Curtis Cooper slagit till igen och presenterat ett nytt primtal med 22 338 618 siffror vilket alltså är nytt världsrekord. Primtalet han hittat är 274 207 281 – 1, skriver Gimps.

Programvaran som automatiskt letar primtal skickar ett e-mail när ett fynd är gjort. Men en bugg gjorde att e-brevet som skulle ha skickats redan 17 september 2015 aldrig sändes iväg.

Först när databasen genomgick en rutinmässig översyn flera månader senare upptäcktes det nya primtalet.

Sedan dess har olika programvaror och datorer använts för att verifiera att det verkligen är ett primtal som hittats. Den slutgiltiga testen tog en månad att köra på en pc med en Intel I7-4790-processor och när den var klar belönades Curtis Cooper med motsvarande 25 000 kronor för sitt fynd.

Det nya rekordtalet är ett så kallat Mersenneprimtal som har formen 2p – 1 där p är ett primtal. Dessa speciella tal är jämförelsevis lätta att hitta men det krävs ändå mycket datorkraft för att testa om ett stort tal verkligen är ett primtal. Och de elva största kända primtalen är av just denna typ.

En gång i tiden var Sverige världsmästare i primtal. 1957 hittade matematikern  primtalet 23217 - 1 som har 969 siffror och då blev det största kända primtalet. Ett rekord som stod sig ända till 1961.

Datorn som Hans Riesel använde för sin beräkning var den legendariska Besk som fanns vid KTH i Stockholm. När den startade 1953 var den under tre veckor världens snabbaste maskin.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt